Hvordan foregår en kikkertundersøgelse af maven?

Er du af din læge blevet henvist til en kikkertundersøgelse hos en speciallæge på grund af problemer med maven, vil du uden tvivl være interesseret i at vide, hvordan en sådan kikkertundersøgelse foregår. I dette blogindlæg, kan du læse mere om forholdsregler og information om en gastroskopi, som undersøgelsen også hedder.

En kikkertundersøgelse af maven/tarmen kan udføres både ved en gastroskopi eller koloskopi, men i dette indlæg vil der fokuseres på, hvordan en gastroskopi udføres.

Før og under undersøgelsen

En gastroskopi foretages ofte nasalt, hvilket vil sige, at en slange med kamera (nasal gastroskopet) føres ind gennem næsen og ned gennem spiserøret, hvor man på denne måde får adgang til mavesæk og tolvfingertarm. Ved benyttelse af denne kikkertundersøgelse undersøger man derfor ofte symptomer forbundet med disse områder, hvilket blandt andet omfatter synkebesvær, halsbrand og synkebesvær

Da man har brug for at kunne se, hvad der foregår nede i halsen, maven og tarmen er det derfor vigtigt, at man ikke indtager føde 6 timer før kikkertundersøgelsen og ikke indtager væske 4 timer før undersøgelsen.

Gør en nasal gastroskopi ondt?

Der kan være et vist ubehag ved at få en nasal gastroskopi, men inden kikkertundersøgelsen foretages, vil man blive påført en lokalbedøvende gel ved navn Xylocain, så man ikke mærker, når gastroskopet føres ind i næsen. Ved kikkertundersøgelsen vil man ligge på sin venstre side, og man vil i denne position blive bedt om at synke, hvorved speciallægen kan føre gastroskopet ned i spiserøret uden besvær. Dette kan lyde ubehageligt, men man vil for det første være under bedøvelse, og under resten af kikkertundersøgelsen vil man have fri mund, så man ubesværet kan både tale, synke og trække vejret uden vanskeligheder.

Efter kikkertundersøgelsen

Da man før gastroskopien har lokalbedøvet næse og hals, kan der være en lille risiko for, at man ved indtag af føde eller væske efter kikkertundersøgelsen, kan få maden i ”den gale hals”. Der rådes derfor til, at man starter med en lille tår vand for at tage den værste tørhed i halsen og samtidig undgå at få store mængder galt i halsen. Dog vil man allerede 20 minutter efter gastroskopien kunne spise og drikke igen.

Ved yderligere ubehag efter en kikkertundersøgelse er det altid en god ide at tage kontakt til sin læge eller speciallægen som har foretaget gastroskopien, men i de rigtige hænder burde der være lille risiko for yderligere komplikationer ved undersøgelsen. Derfor kan det være en god ide at vælge en speciallæge klinik med mange års erfaring.

Gem

Gem

Leave a Comment

(0 Comments)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *